toc: auto: false
Over Tao en Qi
Het begrip Qi vindt zijn oorsprong in het Taoisme. Uit het niets onstaat alles en alles keert weer terug naar het niets. Of de oorsppronkelijke leegte. De voortdurende energie of kracht dat hierachter zit wordt Qi genoemd. Qi heeft in het taoisme uiteindelijk geleidt tot een compleet zelfhelende geneeskunst. Wat onder andere bestaat uit Qigong, acupunctuur, chinese helende kruidenleer en chinese helende massage. De leer van het taoisme is vastgelegd in werken als de Tao Te Jing en de Zhuang Zhi. De leer van de oorspronkelijke leegte. Qi is onderdeel van deze leer. Meditatieve oefening door het hoofd leeg te maken van de eindeloze gedachtenstroom en het verfijnen van Qi in het lichaam om in de toestand van oorspronkelijke leegte te komen. Men oefende op het centreren van Qi in de onderbuik. De plek waar de kern van de levenskracht zit. Dit zie je overigens ook in Zen meditatie(zazen). Leg je hoofd in je onderbuik. Bewust worden van Qi maakt de ego(de wil) zachter, en dit opent de verbinding met de oorspronkelijke geest. Bewust van en gevoelig voor de stroom van de levensenergie. Bewegen in de richting van evenwicht en harmonie. De diepere filosofie van het taoisme ligt onder andere in een op de mens gerichte levensleer, die hem tot vrijheid wil brengen, om in de hoogste vereniging met de oorspronkelijke Eenheid het hoogste geluk te beleven. Dan pas is de onsterfelijkheid bereikt, de dood is slechts een terugkeren tot de oorspronkelijke Eenheid. Onderdeel van het grotere geheel. De oorspronkelijke leegte.
Dao is the process of reality itself, the way things come together, while still transforming. All this reflects the deep seated Chinese belief that change is the most basic character of things.
Hun Yuan Qi
In Zhineng Qigong komt veel terug van de ooorspronkelijke taoistische leer zoals hierboven beschreven. Zhineng Qigong spreekt over Hun Yuan Qi. Universele Qi. Dit is een nogal diepgaande theorie. Ik probeer hier slechts een beknopte uitleg te geven. Hun Yuan Qi wordt gezien als Qi waar het universum of het oneindige uit bestaat. Er is eigenlijke geen afbakening of definitie. Hier bedoel ik mee dat Hun Yuan Qi alszodanig gezien kan worden als ondefinieerbaar. Het is dat wat ten grondslag ligt aan alles. Geen onderscheid. Tao wordt op de zelfde manier uitgelegd, er zit een hoge mate van mystiek in. Niet verder in woorden uit te drukken. Er zijn verschillende werken van de grondlegger(s) van Zhineng Qigong uit China vertaald in het engels. Zoek naar Zhineng Qigong, Dr. Pang Ming, Frank Hue Hee Chan, Luke Chan. De Zhineng theorie overstijgt in ieder geval het rationele denkvermogen van de mens en kan beter gezien worden als ontwikkeling van het bewustzijn. Andere voorbeelden van Qi in het taoisme zijn Dao Qi waaruit Yin Yang Qi ontstaat, waaruit de 5 elementen Qi ontstaan, en hemel en aarde Qi. Als je dit afzonderlijk beschouwd en opdeelt kom je op de getallen 1,3,7 en 9. Deze getallen vind je vaak terug in chinese tradities en ook in Qigong beoefening. Voor Hun Yuan Qi geldt vooral dat Qi naar boven of naar beneden beweegt, opent en sluit, naar binnen en naar buiten gaat en transformeert(hun hua). Dit vind je terug in de beoefening van Zhineng Qigong.